Direcţiile de cercetare ale catedrei sunt orientate spre optimizarea asigurării medicale cu trupe în campanie şi asistenţei medicale pe timp de pace cât şi la lichidarea consecinţelor medicale ale dezastrelor.
A fost susţinută teza de doctor în ştiinţe medicale la tema:“Argumentarea ştiinţifică a sistemului de tratament şi evacuare la trupele Armatei Naţionale în campanie”, Vasile Dumitraş, 1995.
De asemenea, au fost susţinute tezele de masterat 3 ( trei). La catedră îşi fac studiile 3 ofiţeri medici în activ (conducător de masterat V. Dumitraş), care a fost şi consultant ştiinţific la teza de doctor cu tema “Argumentarea sistemului de aprovizionare farmaceutică a Forţelor Armate ale Republicii Moldova” E. Bernaz (2007).
Colectivul catedrei în ultimii cinci ani de activitate a elaborat şi publicat peste 30 de lucrări ştiinţifice şi didactice, inclusiv manuale, compendii, ghiduri, indicaţii metodice pentru profesori, studenţi şi rezidenţi.
Catedra, în activitatea sa, colaborează cu instituţiile medico-militare şi militare ale Armatei Naţionale, care sunt şi baze de instruire pentru studenţi şi rezidenţi, cât şi cu Institutul medico-militar din Bucureşti (România), Instituţia Federală de stat centrul rus de medicină de dezastru «Защита» Moscova, Federaţia Rusă şi participă la forurile ştiinţifico-practice naţionale şi internaţionale.